Pla i muntanya

Na Moner i els picarols

aimeric | 22 Abril, 2007 23:06

ovelles Un hotel rural tenia un problema greu. El pagès veïnat tenia ovelles amb picarol i molestaven certs clients. El propietari va pensar: com que som amic d’en tal i en qual, aniré a parlar amb la consellera i faré llevar aquestes ovelles. I va anar a parlar amb na Moner. Ella digué: no passis ànsia, enviaré un inspector a aquest pagès i si fa falta li trobarem cloramfenicol. L’inspector va anar a visitar el pagès i va comprovar que tot estava en ordre. Se’n va tornar de cap a Ciutat i no hi va pensar pus. Però des cap d’una setmana ja l’escometé na Moner: m’han dit que aquell pagès segueix igual, que no l’has fet fugir de devora l’hotel? L'inspector li va haver de dir: sí, sí, jo bé li ho he dit, però no me creu. Aquests pagesos, ja ho sap consellera, són caparruts. Digué na Moner: parteix tot d'una cap allà i arregla-ho. Aquell home va tenir una idea: va aconsellar al pagès llevar les ovelles de la tanca però posar una guarda de porcs a la tanca del costat. El pagès ho va fer així. L’hoteler aviat no pogué suportar la mala olor i va anar a xerrar amb el veïnat demanant-li per favor que tornàs posar les ovelles. I tan amics com sempre (aquest conte és inventat però qualsevol semblança amb la realitat també seria possible)

La sobrassada falsificada

aimeric | 03 Abril, 2007 08:37

sobrassades

El senyor Mateu Castelló i en Miquel Martí de Semar diuen que els porcs mallorquins no serveixen per fer sobrassada. Els seus arguments, exposats al diari “Última Hora”, fan feredat: diuen que tanmateix els porcs d’aquí són iguals que els d’allà, que si els emprassin d’aquí no sabrien que fer amb la carn magra que sobràs i a més les granges omplirien Mallorca de purins. Déu meu, quina vergonya! O és que les indústries d’aquí no són també ben iguales que les d’allà? Idò, quin sentit té una Identificació Geogràfica Protegida? O és que els consumidors de Mallorca no tenen dret a consumir bona carn de Mallorca?

Un porc de qualitat, amb un maneig i una alimentació adequada, produïrà una sobrassada de qualitat. I aquest porc ha de ser de Mallorca, com pertoca a la sobrassada de Mallorca. Si els productes emprats pel seu engreix són de la terra (cereals, lleguminoses, garrova, etc.) es provocarà un efecte dinamitzador de la pagesia mallorquina. I, per un altre costat, els consumidors tendran al seu abast un producte natural i bo.

S’han apropiat del nom de Mallorca per fer un producte que no té res de mallorquí. Quan ve un periodista li mostren una guarda de porcs negres. Però ells empren els subproductes càrnics més barats que poden trobar en el mercat. I persegueixen els pagesos que fan sobrassades casolanes denunciant-los a Sanitat. Tot això és un despropòsit. La sobrassada de Mallorca ha de ser feta amb porc de Mallorca.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb