Pla i muntanya

Creix el malestar en el camp

aimeric | 31 Octubre, 2007 18:55

El malestar en el camp va en augment. No a les Illes Balears sinó arreu de l'estat. Els ramaders estan astorats davant la ineficàcia i el desinterès de l'administració que està deixant que els sectors oví, porcí, vacú de carn, avícola i cunícola caiguin en picat. Tan sols les vaques de llet passen per un bon moment -a la península- gràcies a l'elevat preu de la llet. Però a Mallorca el preu de la llet es manté baix d'una manera escandalosa. Per dia 14 de novembre s'espera una manifestació de pagesos i ramaders a Madrid. A les Illes Balears les coses tampoc no pinten bé. I a la crisi de la ramaderia hi podríem afefir sectors agraris com el dels cítrics, fruits secs i hortícola. Davant aquesta situació no es coneix cap idea ni cap projecte i no hi ha un diàleg real. Si no s'adopta un compromís de futur amb la pagesia de les Illes Balears, ja prou maltractada, correm el risc de perdre els professionals que fins ara han estat capaços de resistir.

Crisi a la ramaderia

aimeric | 28 Octubre, 2007 21:06

Porcs, porcells i verros La crisi ramadera segueix. Els preus dels aliments pels animals no s'aturen de pujar i els sobrecostos d'insularitat són de més del 15 %. Com que els preus que cobren els pagesos pels animals i la llet són inferiors a la mitja estatal, les pèrdues per a les explotacions ramaderes balears són molt greus. S'hauria de fer molta feina per corregir aquesta situació i tractar de trobar respostes a la crisi. Però la Consellera i el Director General se n'han anat a passejar per Europa. I quan són per aquí no tenen temps de rebre els pagesos. Pareix que no volen saber res dels problemes del camp. No s'hi volen implicar, no és assumpte seu, ells són tan sols funcionaris (xerecs però). De cada dia que passa la preocupació a la pagesia es va convertint en indignació.

Preocupació

aimeric | 11 Octubre, 2007 05:44

Mai com ara s’havia vist tan a les clares el que és la desintegració de trossos sencers de l’agricultura i la ramaderia mallorquines. Les vaques, el porcí, els fruits secs, els cítrics, l’oví... s’estan quedant sense futur. La gent que hi quedava se’n va del camp cansada de perdre-hi doblers. L'abandó dels pagesos és silenciós: se’n van sense fer massa renou, tiren els trastos i cerquen feina de picapedrers o de conserges de nit a un hotel. La crisi és forta i encara no sabem si el nostre govern se’n pot preocupar. Hi ha preocupació en el camp mallorquí i ja hi comença a haver una mica de decepció.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb