Pla i muntanya

A Mallorca, productes de Mallorca

aimeric | 01 Novembre, 2008 20:15

integrada

Encaram una greu situació econòmica i no sabem com evolucionarà tot això. Hi va haver uns temps de crisis passades en què els pagesos no tenien doblers però tenien menjar i, a diferència d’altres sectors socials, això els donava possibilitats de fer el cap envant. Ara els pagesos tenen menjar, el que passa és que no tenen qui els ho compri. La distribució d’aliments està, en gran part, concentrada en unes poques empreses que ho duen quasi tot de fora des d’una posició de domini sobre el mercat. Si no es romp el cercle viciós la crisi econòmica farà molt de mal als productors i als consumidors.

Capgirar aquesta situació ha de ser el principal objectiu de l’administració i del propi sector. L’avantatge és que això no ha de costar grans inversions ni subvencions. Tan sols s'ha d’imposar el sentit comú i no deixar que l’alimentació es converteixi en el negoci exclusiu d’uns pocs. Les maneres són tres: augmentar la comercialització directa, eliminant intermediaris; afavorir la xarxa tradicional del petit comerç, mercats locals, botigues i carnisseries, i incidir sobre les cadenes de supermercats per tal que els productes locals s’hi facin presents. No hi pot haver dificultats per fer a la vegada les tres coses, que no són contradictòries, perquè això afavoreix tothom. Hi ha establiments que fins ara han afavorit els aliments produïts a prop dels consumidors. Però ara s’ha de fer una passa endavant. No té sentit, i menys en aquests temps de crisi, que els productes locals no trobin canals de comercialització. És aquí on s’ha de picar de valent.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb