Pla i muntanya

Mal començ de l'any a la pagesia

aimeric | 31 Gener, 2009 13:55

La setmana passada eren les pluges i ara s’hi ha afegit la ventada del dissabte passat. La realitat de la vida pagesa sempre està exposada al mal temps i per això s’ha arbitrat un sistema d’assegurances agràries que funciona en general amb una certa eficàcia. Però no tots els danys ni totes les circumstàncies queden cobertes. Les pluges varen afectar la patata, els cereals, la ramaderia i l’hortalissa, ara la ventada ha tocat els hivernacles i l’hortalissa, la taronja, els arbres i, una vegada més, la patata. En aquest cas darrer ha estat la patata primerenca enfocada a la campanya d’exportació. Tot això ens ofereix un quadre preocupant de bon de veres, que demana mesures urgents de banda del Govern Balear.

El sector de la patata és un dels més importants de l’agricultura balear i no es pot deixar a un costat. La patata primerenca pot presentar problemes greus de necrosi i, amb tota seguretat, un endarreriment de la campanya. Enguany, per tant, la situació és preocupant si tenim en compte els problemes que pot tenir la patata mallorquina en el mercat tradicional d’aquest producte a Anglaterra. Tant els efectes de la crisi econòmica com la situació desfavorable deguda a la relació entre la lliura i l’euro poden ser coses que ens juguin en contra. Davant aquest quadre sols un pla estratègic, almenys a 3 anys, pot fer que les empreses pobleres no perdin posicions comercials a Europa i siguin substituïdes per les produccions d’altres llocs. Quan es perden els mercats els danys són irreversibles i d’un cost irrecuperable en el futur. La demanda d’aquest pla d’actuació per a la patata es fa de cada vegada més general si es vol donar suport a aquest sector bàsic de la pagesia insular.

La tractorada del febrer

aimeric | 04 Gener, 2009 17:04

tractorada

Quan un destacat personatge mediàtic va amenaçar amb una tractorada dels pagesos contra la Conselleria d’Agricultura del Govern Balear, pel mes de febrer d’aquest any de 2009, no era el dia dels innocents. Les paraules d’aquest portaveu, sempre acompanyades pels escrits del seu columnista oficial, havien de ser com el tam-tam a la selva africana. Al so del crit al combat en defensa dels interessos del grupet de sempre pareixia que la pagesia s’havia d’aixecar en contra dels governants progressistes que s’atreveixen a tocar els negocis dels qui donen les instruccions tant al personatge de la tractorada com al columnista. La Mesa Agrària, entitat que reuneix la immensa majoria del sector agrícola i ramader de Mallorca, no s’agafà com un coverbo aquestes amenaces. Qui va pel món amenaçant i desqualificant com si res no ha de ser pres a broma. I qui empra la seva columna per safalcar persones que no li han fet res també s’ho ha de fer mirar. No voldríem estar a la seva pell. De moment al camp mallorquí les coses no van bé i hi ha preocupació, però ningú amb el cap clar no veu que aquest estat de coses és el resultat dels quatre anys d’esguerros permesos per una Margalida Moner assessorada per qui ara amenaça d’aixecar la llendera contra Mercè Amer. La consellera Amer fa el que pot i ningú no li pot demanar miracles. Per això ens pensam que el personatge amenaçador haurà d’ajornar de bell nou la tractorada, sobretot perquè en mirar a darrera veurà que sols hi ha els missatges dels de sempre. Del vell columnista oficial, a dir ver ja sols n’esperam que segueixi escainant.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb