Pla i muntanya

Els pagesos es mobilitzen

aimeric | 20 Novembre, 2009 20:26

Mobilitza't

Avui s'ha duit a terme una aturada en el sector agrari de les Illes Balears. Els pagesos estan fent front a una situació molt difícil de preus ridículs que no basten per pagar els costos de la producció, mentre l'administració gira l'esquena.

Són milers i milers les hectàrees de cultius que estan perdent tota rendibilitat agrària. La política de la UE i de l'estat espanyol, caracteritzada per la desregulació dels mercats, afavorint l'especulació, i pel desmuntatge de les polítiques de suport a la pagesia, és la principal causa del desastre.

Una altra causa és la tremenda concentració del comerç alimentari en unes poques empreses multinacionals, que són les que es queden tot el marge econòmic.

A tot l'estat la mobilització ha estat general i demà hi haurà una manifestació a Madrid.

A Menorca hi ha hagut una concentració de pagesos davant la delegació del Govern. A Mallorca hi ha hagut concentracions de tractors a Inca i Campos. A Eivissa totes les cooperatives han tancat. L'atur ha estat general a les principals zones agràries de les Balears.

Destruir la terra és destruir la vida

aimeric | 03 Novembre, 2009 22:05

Oliveres La situació del sector agrari és de cada cop més dramàtica. Ara, a Madrid, s’han convocat mobilitzacions unitàries dels agricultors i ramaders que, amb tota probabilitat, tendran un seguiment general. El problema del camp es pot resumir dient que les explotacions no són rendibles per l’enfonsament dels preus i l’escalada dels costos de producció. En els darrers cinc anys la renda agrària real ha descendit un -26% i s’han perdut 124.000 ocupacions. En aquest mateix període s’ha produït un increment espectacular dels costos (34,3 %). El descens dels preus en origen és impressionant amb dades com un -60,82 % en el cas de les síndries, -48 % en les patates, -60,84 en les llimones o -50 % en l’ametla i la garrova. La cadena de distribució agroalimentària, de cada cop més concentrada, pressiona els preus al productor per avall per a mantenir els seus marges. Tot això en un marc de desregulació dels mercats agroalimentaris que ha significat la desaparició dels mecanismes d’intervenció i la no aplicació del principi de preferència comunitària contengut en els tractats de la UE. D’aquesta manera el camp ha quedat desarmat i a mercè de les importacions en massa sense controls de qualitat i seguretat alimentària. Això du a una situació injusta: els preus pagats als pagesos dels productes agraris estan per davall dels costos de producció. Davant aquests fets els governants miren a una altra banda.

Ara els pagesos demanaran preus dignes que compensin els costos de producció. Plantejaran que s’ha de garantir la preferència comunitària i s’han d’exigir les mateixes condicions i garanties sanitàries tant per als productes comunitaris com per als importats; que s’han de rebaixar els costos de producció i s’ha d’establir una fiscalitat adequada, amb mesures de crèdit per als agricultors i les cooperatives. No volem abandonar la terra, volem fer la feina que sabem fer. Destruir la terra és destruir la vida.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb