Pla i muntanya

Les tarifes elèctriques

aimeric | 09 Gener, 2010 18:10

camp La “liberalització” del sector energètic ha comportat la desaparició de les tarifes especials per a rec agrari que els agricultors tenien a la seva disposició. Això i els increments constants de les tarifes han duit a una escalada enorme dels costos energètics, especialment en aquells sectors, els més dinàmics des d’un punt de vista empresarial a Mallorca, que utilitzen aigües subterrànies per a regar els seus cultius. A nivell estatal s’ha parlat d’una pujada mitjana del 90 % de les tarifes i a sa Pobla s’han constatat pujades de la tarifa fixa de prop d’un 400 %. El problema és que els preus agraris en origen duen un llarg període en caiguda lliure. Qualsevol possibilitat de compensar els sobrecostos energètics a través del mercat és impensable. El pagès es troba engrunat entre dues forces de signe contrari (els preus de l’energia pugen i els dels seus productes baixen) que comporten un resultat únic: la ruïna de l’explotació pagesa. Pareixeria que els governs s’han proposat no deixar res per verd en el sector agrari i treballen per a la seva pura eliminació, si no sabéssim que els governs europeus actuen dins marcs normatius comunitaris que ells mateixos, de manera col•lectiva, s’han donat.. Ja comença a ser hora de qüestionar els dogmes econòmics que han inspirat les actuacions de la Unió Europea i que tan mals resultats en tots els aspectes estan donant. Si no es reconeix la particularitat del sector agrari i se’l protegeix no quedaran pagesos. Ja som a les darreres. L’agricultura presenta unes característiques singulars que la lliguen al territori, al medi ambient i a l’alimentació d’un lloc. L’objectiu de qualsevol govern és preservar el sector primari i sense modificacions en l’estructura de la tarifa elèctrica, i mesures fiscals adients pel que fa a l’energia, moltes explotacions es trobaran fora de tota viabilitat.

La recuperació de l'escorxador d'Artà

aimeric | 01 Gener, 2010 21:24

Artà

Des de fa anys les polítiques de qualitat de la Unió Europea insisteixen en la unió entre les baules de la cadena càrnica. La carn és un producte alimentari delicat que passa per diferents processos en els quals hi intervenen agents diferents. Els escorxadors són determinants en l’obtenció de qualsevol producte càrnic de qualitat. Per això la política d’impulsar petits escorxadors, vinculats a col•lectius ramaders, comercialitzadors i consumidors concrets, és imprescindible. A certs països europeus duen anys facilitant aquesta relació: recuperant petits escorxadors i creant escorxadors vinculats a equipaments moderns per preparar productes derivats (xarcuteria, envasats, plats elaborats, etc.). Allà on hi ha aquest tipus d’instal•lacions, dimensionades a les necessitats dels productors, és on es consoliden productes de qualitat i els ramaders aguanten millor la crisi de preus. Per això l’escorxador d’Artà hauria de ser recuperat i posat en funcionament com han demanat fa uns dies els pagesos de la comarca. La idea és aprofitar les instal•lacions existents i dotar-les d’un espai per elaborar embotits i envasar els productes. Al darrera del projecte hi ha un col•lectiu de pagesos i un interès en vincular les produccions càrniques al territori de cria dels animals. Tot plegat és una inversió factible que compleix els requisits sanitaris. I, a més, és una iniciativa amb capacitat de generar llocs de feina a la comarca, tant directes com indirectes.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb