Pla i muntanya

Consum responsable i comerç just

aimeric | 17 Desembre, 2006 16:59

Aprendre a consumir Els consumidors, a través de l’acte de comprar i consumir un producte, tenim el món en les nostres mans. Per ventura aquesta és una de les maneres com més podem contribuir, a nivell individual, a fer un món millor. Però aquesta possibilitat exigeix triar d’una manera responsable el que compram. I, en el cas dels aliments, això és encara més important. Consumirem allò que ens posen als supermercats les grans empreses transnacionals, fet déu sap com i a on? O, ben al contrari, tractarem de consumir els productes de la nostra terra, conrats pels pagesos del nostre entorn més proper, d’acord amb la tradició alimentària d’aquesta illa.

Consumir els productes del nostre propi poble, comarca o país, és la forma de consum més justa. És justa cap a les persones que treballen la terra i també és justa cap a nosaltres mateixos i els nostres fills. Si no consumim les ametles i les olives de Mallorca, per exemple, ja no hi haurà mai més ni ametlers florits ni oliveres centenàries. Si no compram les verdures i la fruita dels nostres hortolans aviat ja no hi haurà horts. El futur és a les nostres mans i es veu afectat de manera directa per les decisions de consum que prenem.

Comentaris

La unió fa la força

Dessmond | 17/12/2006, 19:56

A Mallorca, la pagesia no s'ha unit per tal de crear una marca?
Cal que també la pagesia s'adapti als temps. El consum no és precisament un acte de voluntariat.

Per cert, on és que es poden trobar aquests productes autènticament mallorquins. Jo cerco dues sobrassades de debó. Accepto fer un trueque, per cava o vi del Penedés.

Unió

Jotaema | 17/12/2006, 21:16

A Mallorca la pagesia de veres ha provat, moltes vegades d'unir-se per fer qualque cosa, però cada vegada ha topat de front amb la "botifarreria" que s'ha ben cuidat que qualsevol iniciativa en aquest sentit li anas malament.

En Llorenç Rigo i en Pere J.Morey féren un bon tandem, en el seu temps, per arruixar de valent els pagesos de veres que volien assegurar una pagesia digna dins Mallorca.

Perquè dins aquesta "botifarreria" mallorquina, políticament inscrita dins el PP, l'únic que veuen és el valor immobiliari de la terra. No li tenen cap respecte, i la munyiran tot lo que puguin, encara que sàpiguen ben cert que són dovlers per avui i fam, famota, per demá.

Miren qualsevol recó no urbanitzat de Mallorca, i els ullets d'avars els fan "€ €". Si qualque dia sou devora un d'aquests lladres moderns i escoltau bé sentireu el "dring" que li fa el ceu cervell d'Alí Babà" quan mira un quartó verge.

Unió i força

Jerònia Comas i Caldés | 17/12/2006, 23:57

Ja tens raó jotaema! La pagesia de Mallorca no és mor, la maten a garrotades quatre bergants que se n'aprofiten. I en Miquel Segura és el ca bufó de la guarda (de tant en tant li tiren un os perquè rovegui i ben llépol que en va). Aquesta tropa vol evitar que res s'escapi del seu control. La veritat és que la botifarreria fa riure devora les poques manies del grup de Campos. El de Sant Joan sols n'és el missatge(ben pagat això sí).

Consum

Berto | 19/12/2006, 12:01

Veig que les institucions es gasten una doblerada en propaganda a favor dels nostres productes, però jo l'altre cercava una sobrassada feta amb carn de porc del país i no la vaig trobar. M'han dit que tota la sobrassada la fan amb restes sobrants de la península. Es cert això?

Resposta a nen Berto

Un que se pensa ho sap | 19/12/2006, 17:13

Aquest és el meu pensament: Els responsables que la sobrassada mallorquina se faci QUASI TOTA amb sobrants de la península són els grans industrials sobrassaders. Hi ha hagut molta gent, sobre tot productors ajudats per la vertadera patronal pagesa (no aquella que se diu pagesa i que realment és l'eina dels especuladors per escanyar els vertaders pagesos) i fins i tot algún majorista fabricant de pinsos (increible, però m'ho han dit per cosa certa), que han intentat implementar qualque sistema que faci que per fer sobrassada de Mallorca s'hi hagi de posar una part significativa de carn de porc criat a Mallorca. (Vull afegir que, segons m'han dit, fins i tot hi ha hagut algún polític del PP que ha provat d'ajudar, o almenys un, un Director General d'Agricultura que no pareixía del PP)

La cosa no va anar bé perquè els grans industrials sobrassaders trobaren que no farien tants de doblers, perquè, clar, si els fixaven un percentatge de compres a productors locals, ja no tenien el control absolut dels preus d'aquesta producció.

De totes maneres hi ha petits industrials que fabriquen artesanalment i empleen un percentatge de carn de porc engreixat aquí, i fan una sobrassada d'una qualitat més que acceptable.

Són, repetesc, petits fabricants que si els cercau, demanant demanant, els podreu trobar.

I llavors hi ha també la producció clandestina, que és la més genuina, però això ja és una altra història... S'han de tenir bons contactes, molta vista, i anar d'amagat de les autoritats sanitàries, que ho tenen prohibidíssim.

Sobre això també tenc la meva teoria: Als petits productors sels ha dificultat moltíssim la comercialització, per tal d'afavorir sempre els mateixos: els grans industrials, que ho volen comericialitzar tot amb uns bons marges comercials. Cosa totalment lícita per ells, ja que defensen els seus interessos. El que no és tant lícit és que els governants els ho posin tan fàcil i els ajudin més de lo necessari.

(no sé si ho hauré fet massa llarg, però com que ho veig així, així ho he escrit)

Sobrassada

Joan Reüll | 19/12/2006, 21:15

Estic molt d'acord amb tu. Però per molt que repàs la llista d'industrials inscrits a la Identificació Geogràfica Protegida "Sobrassada de Mallorca", no en veig cap que compri porc mallorquí (ja no parlarem de pebre vermell!). Per ventura s'escaparia d'aquesta opinió "Ramaders Agrupats" de Felanitx. I supòs que sols en la seva sobrassada de més qualitat (crec que es diu "Sa Majorala") que surt com a sobrassada de Porc Mallorquí Selecte. Per tant aquests petits industrials que tu anomenes deuen ser gent que va per lliure, no inscrita a la IGP o carnissers que volen tenir damunt el taulell un bon gènere. Com és lògic hem de posar a part tot el que és porc negre. A aquest escàndol s'hi ha de posar remei!

Nadal trist

Arnau | 20/12/2006, 12:40

Mentre mai a la història no s'havia fet tanta publicitat dels productes mallorquins, mai a la història aquests no havien estat tan marginats dels circuïts de distribució comercial. Quina tristor!. J

mentiders

forasteral meu pais | 02/01/2007, 19:06

I tots aquets del Consell que pregonen que lo de mallroca és bonissssssim i als seus negocis (hotels) no tenen res mallorquí, què? eh!

mantiders

joan | 05/01/2007, 10:58

la campanya del Consell a favor dels nostres productes es mot positive i tant els pagesos com els productors nestam molt contents.Lo altre son demagogias barates

Nadal trist

joan | 05/01/2007, 11:05

i per millorar el panorama la conselleraria del Govern del PP paga una campanya de 100.000€ a la sobrasada feta en porc de fora y el pagajos no poren vendra els porcs engreixats aqui

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb