Pla i muntanya

Els preus dels aliments i la inflació

aimeric | 01 Febrer, 2008 08:29

fruita

L’augment dels preus al consum és una realitat de cada cop més perceptible. L’any 2007 ha estat l’any de la pujada dels preus dels cereals i de la manifestació de les seves causes i conseqüències: especulació internacional i nacional, augment dels marges comercials de la distribució i greu crisi de la ramaderia. Aquestes tendències no duen camí de desaparèixer. Sembla que estam a l’inici de tota una reconversió de la producció agrària mundial amb uns previsibles efectes negatius sobre l’agricultura familiar i sobre els consumidors.

Amb tot això, la Unió Europea es troba capficada en la tasca de desmantellar la seva política agrària tradicional sota la pressió de l’Organització Mundial del Comerç. Ben lluny d'anar cap a un model sostenible, les directrius són de desregulació dels mercats. En teoria això hauria de fer que el mercat d’aliments globalitzat s’autoregulàs. Però de moment el resultat no és aquest: en eliminar les mesures de regulació no s’observa una millora per als consumidors. Més aviat al contrari: la crisi en la qual se submergeix la pagesia va en paral•lel a la indefensió dels consumidors.

Malament anam si Europa deixa desaparèixer el seu sistema agroalimentari. Qui hi sortirà guanyant? En apariència els beneficiaris tan sols seran les grans corporacions transnacionals.

No és realista, en aquest context, creure que es produirà una contenció de l’IPC en els pròxims mesos. Les notícies sobre el preu del barril de petroli no contribueixen tampoc a ser optimistes. Estam davant una escalada estructural dels preus dels aliments i això tendrà conseqüències socials i econòmiques.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb