Pla i muntanya

Més burocràcia i més pocs pagesos

aimeric | 26 Març, 2008 23:05

camp

La contínua aprovació de normativa de banda de la Unió Europea, de l’estat i de les comunitats autònomes sotmet l’activitat agrària a un caramull de reglaments. La càrrega burocràtica es fa enorme i el pagès ha d’omplir papers per qualsevol cosa. D’aquesta manera, una activitat que sovint té una rendibilitat baixa es veu llastrada per uns alts costos administratius. I les desitjades simplificacions no s’arriben a produir mai.

L’esforç de l’administració no ha estat suficient per reduir el pes d’aquesta llosa de paperassa. Al contrari, la intensitat de les ocupacions burocràtiques ha desnaturalitzat la mateixa administració, que de cada cop està més desvinculada de la realitat dels pagesos. Està demostrat que les activitats que més rendiment donen a mig i llarg termini són les de suport a la formació i a la innovació, les d’assessorament en les pràctiques agroramaderes i en la gestió de les explotacions, precisament totes aquelles que s’han anat abandonant a favor de les feixugues tramitacions imposades per la política comunitària. No és estrany que el resultat sigui que de cada dia hi ha més funcionaris i més pocs pagesos.

L’administració ha de prendre consciència que la continuïtat de les activitats primàries exigeix qualque cosa més que burocràcia. Els tècnics han de sortir més del mon dels papers i han de connectar amb els problemes diaris dels pagesos, superant el model burocràtic que ja ha demostrat prou la seva ineficàcia.

Comentaris

BUROCRÀCIA

HO TOCAM AMB LES MANS | 28/03/2008, 18:03

Actualment i amb els mitjans telemátics existents, es fa molt difícil comprendre la quantitat de papers per fer qualsevol trámit devant l´administració Pública. Jò crec que el que passa es que no ´han desenvolupat un modèl amb bases de dades alimentades per totes les dades que es tornen repetir. L´organització d´una Conselleria no es feina del pagesos, ells produeixen i cuiden les nostre terres. Crec que en temps de´n Felipe Gonzalez -; PSOE, ja parlaven d´una reforma administrativa en profunditat, i ja ho veus... Fa empegueïr els sistemes que empren , lents i sense eficiéncia i ja se sap o ho informatitzen ó creixerà el nombr ede funcionaris. I Bruselles que diu de tot això?

Tocar el collons.

Joan M. Gelabert | 14/04/2008, 09:33

L'altra dia un amic meu em contava que va demanar subvencions per esquitxar. Després de creure que ja tenia tota la paperassa a punt, li diuen que ara li fa falta el carnet "d'esquitxador". No vaig poder aguantar les rialles.

I ara per més inri ja desapareix el Ministeri d'Agricultura. Esperem que també "desapareguin" els chupopteros.

És bén hora ...

En Pere des Moixos | 15/04/2008, 15:46

Sí, sí. Ja és ben hora que aquesta societat nostra vegi ben clar que si qualcú no sen cuida de fora vila, això serà un desastre.

Ets hotelers: On faran ses postals? a un bocí ple d'ametllers vells, morts i més semblants al "àrbol del ahorcado" que a un arbre. Sense cap fulla,cap flor, i es baixos plens de carritxeres.

S'aministració: Si s'ha de cuidar de tot es terrenys que ara cuiden es foravilers, està perduda. Sa tropa de jardi-foravilers que haurà de contractar fara flamada tot es pressupost, i molt més. Ademés, és hora de pensar que amb ses pujades de preus de s'alimentació, es nostro sector encara és més estratègic, ja que pot arribar a ser una questió de supervivència tenir una producció pròpia de fruites, hortalisses i carn (també cereals, ametlles, i tota sa mandanga) NO HO TROBAU????

Sa societat en general: Ja és hora que vegin que tota sa riquesa que té Mallorca va començar amb s'agricultura, i que es turisme (principal motor econòmic d'aquí) la necessita com es pa de cada dia per mantenir s'atractiu des turista, i ets urbanites també necessiten que s'agricultor mantingui sa poca part forana que queda. Fins i tot sa garriga, si no la cuiden, arriba a ser un desastre amb el temps...

Au!, ja hi he dit la meva...

Sa darrera!

Un cremat! | 16/04/2008, 16:53

Això no es pot aguantar més.Les darreres noticies que m´han arribat situen el preu de la porcella viva a uns 27 e i els dels xotets a menys de 600 pts/kg.Això no se pot aguantar.Hem de començar a pensar a dur animals a mollar al passeig maritim de Palma, així politics i empresaris turistics se na donarien que existim i que ens necessiten no ens quedarà més remei que fer-los ho a saber.Recordau la cita societat moderna té tres pilars educació,sanitat i taula...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb