Pla i muntanya

La crisi econòmica

aimeric | 18 Octubre, 2008 16:31

doblers

La diferència entre la pagesia i els altres sector econòmics és que pateix una crisi estructural des de fa molts d’anys i que, en particular, pateix una greu crisi de costos alts i baixos preus en origen des de fa quasi dos anys. Quan tan sols començava a esclatar la bimbolla immobiliària va rebentar la puja dels preus de les matèries primeres imprescindibles per l’alimentació animal (sobretot els cereals). Tot seguit la puja desbocada del gasoli i altres productes necessaris (adobs, fertilitzants, fitosanitaris, etc.) va acabar de fer madurar una situació que ja era molt negativa. Mentrestant el preu de les ametles està prop d’un 50 % per davall de fa uns anys i els animals no els volen ja que les grans superfícies ho duen tot de fora. Els pocs pagesos joves que queden abandonen l'activitat cansats de veure que ningú els escolta.

Ara, la crisi financera està acabant de posar les coses costa amunt. Les activitats primàries, com la resta d’activitats econòmiques, necessiten un finançament. Si el finançament es fa més car o, en alguns casos, impossible, aquestes activitats agràries i ramaderes encara entraran en una major dificultat. De moment sembla que l’estat es fa càrrec de la situació dels bancs, però i del finançament de l’activitat econòmica bàsica qui se’n fa càrrec? Fins ara les diverses bateries de propostes concretes davant la crisi han estat paraules, propòsits i declaracions. Els polítics es reuneixen, però de les petites empreses i dels treballadors no se'n recorden. Els grossos s'inflen i els petits rodolen.

Comentaris

Destinada a morir

Mallorca LLevant | 18/10/2008, 17:55

La pagesia està destinada a morir.
Entre el que contes, les carreteres, autopistes, trens que destrocen les finques, i ara el fet que travar les ovelles estigui prohibit i hagin de vallar les finques perquè les ovelles no fugin, tot són contres en contra de la pagesia.

Tren NO

B.J. | 21/10/2008, 12:27

Feim Vies verdes, no posem més màquines!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb