Pla i muntanya

Mal començ de l'any a la pagesia

aimeric | 31 Gener, 2009 13:55

La setmana passada eren les pluges i ara s’hi ha afegit la ventada del dissabte passat. La realitat de la vida pagesa sempre està exposada al mal temps i per això s’ha arbitrat un sistema d’assegurances agràries que funciona en general amb una certa eficàcia. Però no tots els danys ni totes les circumstàncies queden cobertes. Les pluges varen afectar la patata, els cereals, la ramaderia i l’hortalissa, ara la ventada ha tocat els hivernacles i l’hortalissa, la taronja, els arbres i, una vegada més, la patata. En aquest cas darrer ha estat la patata primerenca enfocada a la campanya d’exportació. Tot això ens ofereix un quadre preocupant de bon de veres, que demana mesures urgents de banda del Govern Balear.

El sector de la patata és un dels més importants de l’agricultura balear i no es pot deixar a un costat. La patata primerenca pot presentar problemes greus de necrosi i, amb tota seguretat, un endarreriment de la campanya. Enguany, per tant, la situació és preocupant si tenim en compte els problemes que pot tenir la patata mallorquina en el mercat tradicional d’aquest producte a Anglaterra. Tant els efectes de la crisi econòmica com la situació desfavorable deguda a la relació entre la lliura i l’euro poden ser coses que ens juguin en contra. Davant aquest quadre sols un pla estratègic, almenys a 3 anys, pot fer que les empreses pobleres no perdin posicions comercials a Europa i siguin substituïdes per les produccions d’altres llocs. Quan es perden els mercats els danys són irreversibles i d’un cost irrecuperable en el futur. La demanda d’aquest pla d’actuació per a la patata es fa de cada vegada més general si es vol donar suport a aquest sector bàsic de la pagesia insular.

Comentaris

PP-UM=Plagues i Pesta

Pere | 09/02/2009, 19:13

A Mallorca, excepció feta dels Señyors Morro i Barceló no hi ha cap altre escriptor o periodista què digui res interessant de fora vila,es camp i es pagesos.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb